Bigos


Więc te cuda polskich dziewic –
Swojskiej cnotki miły zapach –
Te gosposie i te Zosie,
Które sobie przy bigosie
Fantazjował pan Mickiewicz…

Tadeusz Boy-Żeleński – „Replika kobiety polskiej”

Bigos jest tradycyjną potrawą w polskiej kuchni, ale także w kuchni białoruskiej i litewskiej. Podstawowe składniki do przygotowania polskiego bigosu to kwaśna kapusta, wiele rodzajów mięs i wędlin, grzyby suszone i śliwki suszone. Są one obecne w każdej z wielu różnych odmian.

Polski bigos tradycyjny

Polski bigos tradycyjny

Istnieje sporo odmian bigosu, wśród których najpopularniejsze są:

  • bigos litewski, w którym do kapusty dodaje się kwaśne jabłka,
  • bigos wegetariański, gdzie zamiast mięsa dodaje się kostkę sojową lub wędlinę wegetariańską,
  • bigos węgierski – z ostrą papryką i śmietaną,
  • bigos hultajski, w którym dodatkowo słonina a mięso jest bardzo drobno pokrojone.

Bigos jest potrawą dość trwałą, która nie traci swego smaku podczas kolejnego odgrzewania, a jest wręcz odwrotnie – z każdym następnym staje się coraz smaczniejszy. Podobnie jest, gdy odgrzewamy bigos wcześniej zamrożony. Podczas odgrzewania wskazane jest podlewać bigos czerwonym winem zamiast wodą, co nadaje mu jeszcze pełniejszy smak.
Przepis na polski bigos tradycyjny.

Źródło

About these ads

2 thoughts on “Bigos

Twój komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s