Biała kiełbasa


Czym się różni polska biała kiełbasa od niemieckiej?

I jedna, i druga są nietrwałe, sparzone i przygotowane w jelicie wieprzowym. Różnią się składem. Polska biała kiełbasa wytwarzana jest z wieprzowiny z łopatki, boczku i podgardla, niektórzy dodają trochę wołowiny, przyprawiona pieprzem i solą oraz majerankiem i czosnkiem. Niemiecki Weißwurst wytwarzany jest natomiast głównie z cielęciny, dodatkiem słoniny, gotowanej głowizny cielęcej i ogonów wieprzowych, a przyprawiany solą i pieprzem, a ponadto cebulą, natką pietruszki, skórką z cytryny i kwiatem muszkatołowym, imbirem i kardamonem.

Niemiecka kiełbaska wytwarzana była zwykle wcześnie rano i należało ją zjeść do południa ze względu na jej nietrwały charakter, ponieważ nie była peklowana solą (stąd również jej jasna barwa), ani wędzona. Istnieje nawet niemieckie powiedzenie, że biała kiełbasa nie może usłyszeć południowych dzwonów kościelnych.

Polska biała kiełbasa przed jedzeniem jest gotowana w wodzie, bulionie lub piwie, może być także potem pieczona. Można jeść ją razem z flakiem. Tradycyjna niemiecka biała kiełbasa jadana bywała na surowo i bez flaka, chociaż teraz, wraz ze zmianami w procesie wytwarzania na skalę przemysłową to się zmieniło.

Biała kiełbasa w Polsce jest tradycyjną potrawą świąt Wielkanocnych razem z żurkiem i składnikiem koszyczka ze święconką. Jako tzw. kiełbasa po polsku, danie kuchni staropolskiej, jest gotowana w piwie z wodą, następnie pokrojona w plastry i duszona w gęstym cebulowym sosie. I taka znana jest jako wereszczak.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną

Źródło

Twój komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s