Tost francuski


Tost francuski to niezmiernie znane oraz ogromnie leciwe danie, jadane od 4-tego wieku naszej ery. Lecz w owym czasie jeszcze go tak nie nazywano. Rzeczywiście francuski został nie wcześniej, niż około 17 stulecia. Współcześnie tost francuski to potrawa w zasadzie śniadaniowa, lecz i nieraz deserowa. Są to kromki pieczywa, najkorzystniej czerstwego, namaczane w mieszaninie rozbitych surowych jajek, mleka, lub rzadziej śmietanki. Czerstwe pieczywo, bo porządniej wchłania jaja. Następnie smaży się je lekko lub mocniej i serwuje na bardzo dużo sposobów – w istocie nie ma tu ograniczeń.

Smażone kawałki pieczywa ozdabia się marmoladą, miodem, syropem klonowym, owocami, solą, jogurtem, a nawet ketchupem bądź orzechami. Można zestawiać je z lodami i przez to przygotowywać przysmak na deser.

W Niemczech i w Rosji nazywane są, podobnie z resztą jak w Anglii, Biednym Rycerzem. Jednak rosyjska nazwa po rewolucji październikowej zmieniła się na гренки i stąd zapewne trafiła do nas. Niemieckie z kolei, chociaż zwykle serwowane na słodko z dżemem, cukrem, sosem waniliowym, to czasami zamiast mleka moczy się je w winie i wtedy nazywają się Betrunkene Jungfrau czyli pijana dziewica.

Grecy czerstwe pieczywo moczą w wodzie lub mleku, następnie w jajku, smażą na oliwie z oliwek i przybierają miodem, cukrem i cynamonem albo też serem – fetą z miodem.

Tost francuski po węgiersku podawany jest z serem, cebulą i pomidorami, majonezem lub ketchupem. Włoska odmiana natomiast to dwie kromki chleba przełożone mozarellą i w taki sposób namoczone w jajku i przesmażone, a potem udekorowane sosem pomidorowym, bazylią i tartym serem w paski – zielony, biały i czerwony na kształt włoskiej flagi państwowej.

W Danii i Norwegii podawane są z bitą śmietaną, w Szwecji zaś z borówkami. W Portugalii robi się je na święta Bożego Narodzenia, moczone w syropie z wody, cukru, cynamonu i skórki cytrynowej albo moczone w winie – porto lub maderze a podaje na zimno na deser. W Hiszpanii nazywają się torrijas i są podawane na słodko z miodem i cynamonem w okresie Wielkiego Postu.

Przepis na tost francuski

Źródło

One thought on “Tost francuski

Twój komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s