Dzień Bigosu – 20 stycznia


Bigos, narodowa potrawa w Polsce, ma swój dzień dzisiaj, czyli 20 stycznia (według Nonsensopedii).

Dlaczego Dzień Bigosu przypada akurat 20 stycznia? – przyznam, że nie wiem, ale bigos zdecydowanie swoje święto mieć powinien, więc dlaczego nie miałby być to właśnie ten dzień. Co prawda bigos w naszym kraju jada się najczęściej na święta Bożego Narodzenia, ale święto bigosu obchodzone razem z tamtymi świętami nie byłoby tak doniosłe, jak na to zasługuje.

Bigos jest najpopularniejszą polską potrawą, od dawna znany w polskiej kuchni i wychwalany przez poetów i pisarzy. O bigosie pisał Kornel Makuszyński, Adam Mickiewicz wychwalał bigos w Panu Tadeuszu a Wincenty Pol w Przypowieści Pana Wełdysza, o bigosie pisał także Tadeusz Boy-Żeleński w Replice kobiety polskiej.

Polski bigos

Polski bigos

Bigos przygotowuje się w różnych wersjach, z różnymi składnikami i dodatkami – jest bigos hultajski, węgierski litewski czy myśliwski. Istnieje również wiele przepisów na bigos bez kapusty!

Bigos jest znany nie tylko w naszym kraju (pod różnymi nazwami – np. bigus po kaszubsku), ale i poza nim. Wtedy mówi się o nim głównie Bigos, ale także Hunter’s Stew, Бігас, Бигос, Bigoso, czy ביגוס albo nawet ビゴス.

Dzień Bigosu to wielkie święto kuchni polskiej, dlatego uczcijmy je tak, jak na to zasługuje – przez gotowanie bigosu!

Twój komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s