Tłusty czwartek czyli pączki i faworki


Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed środą popielcową, czyli początkiem wielkiego postu. Najpopularniejszą potrawą tego dnia są oczywiście pączki, ale popularne są także chrusty czyli faworki oraz  róże karnawałowe.

Pączki biszkopciki

Pączki – biszkopciki

Pączki to ciastka drożdżowe, wyrabiane z mąki pszennej i nadziewane przed smażeniem konfiturą lub marmoladą. Czasami nadziewa się je po usmażeniu – konfiturą różaną lub owocami, ale również likierem, budyniem, a nawet serem. Polskie pączki smaży się dość długo (dłużej, niż np. pączki amerykańskie czy niemieckie) na ciemno-złoty kolor w głębokim tłuszczu a dawniej też na maśle. Po usmażeniu dekoruje się je zwykle lukrem lub posypuje cukrem pudrem, czasem z dodatkiem skórki pomarańczowej i czekolady.

Faworki, nazywane też gdzieniegdzie chruścikami lub chrustem, to także popularne tego dnia ciasteczka. Wyrabia się je bardzo szybko i łatwo, nadając fantazyjne kształty kokardek (ich nazwa pochodzi od francuskiego faveur, co oznacza wstążkę). Z takiego samego ciasta wyrabia się róże karnawałowe. Różnica polega tylko na innym uformowaniu gotowych ciasteczek – w róże, jak sama nazwa wskazuje i ozdabia owocem lub marmoladą.

Zwykle pączki wymagają sporo pracy, związanej z przygotowaniem ciasta drożdżowego, a następnie z ich usmażeniem. Dlatego proponuję tutaj wersję ekspresową pączków (lub bardziej biszkopcików), dla zapracowanych, która znacznie skraca całą operację i polecam ją zwłaszcza tym, którym czasu zawsze brakuje oraz zapominalskim.

Twój komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s